1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Naties van de Europese Unie hebben vrijdag een akkoord bereikt over de financiering van een ambitieus satellietnavigatieproject. Het project onder de naam Gallileo moet concurreren met het Amerikaanse Global Positioning System, beter bekend als GPS.

De naam Galileo komt van de Italiaanse natuurkunige en astronoom Galileo Galilei, welke onder andere de pioneer is geweest van de ontwikkeling van de telescoop.

Een Portugese woordvoerder zegt dat budgetministers akkoord zijn gegaan om een tekort van 2,4 miljard euro in opstartkosten te financieren door niet uitgegeven geld van boerderijsubsidies opnieuw in te zetten. "We hebben een akkoord. Al het geld komt uit niet uitgegeven middelen, vooral uit landbouw", aldus deze woordvoerder.

Een EU-diplomaat zegt dat Duitsland, netto de grootste bijdrager binnen de EU, tegen het voorstel had gestemd, maar uiteindelijk eruit is gestemd. De deal komt nadat de Europese Commissie een voorstel had gedaan om de biedingen opnieuw te verdelen om zodoende aan de Duitse eis tegemoet te komen zodat geen luchtvaartmaatschappij het project zou domineren.

Aanhangers van het project zeggen dat dit project vitaal is voor het technische platform binnen Europa, maar criticasters beweren dat het een kostbare zaak kan gaan worden omdat de Verenigde Staten al een dominant systeem hebben en dat ook Rusland en China aan een eigen systeem werken. Eerder werd al bekend dat Europa en de VS willen samenwerken om zodoende beide systemen nauwkeriger te maken.