3min Devices

Amerika en EU laten GPS en Galileo samenwerken

De Verenigde Staten en de Europese Unie staan op het punt om een samenwerking aan te gaan, waardoor Het Amerikaanse satellietplaatsbepalingssysteem GPS en de Europese variant Galileo samen kunnen werken. Daardoor worden de systemen nauwkeuriger.

De samenwerking zorgt ervoor dat Galileo en GPS op dezelfde frequentie signalen zullen gaan uitzenden. Systemen kunnen daardoor beide signalen opvangen en de gegevens combineren, waardoor de plaatsbepaling nog nauwkeuriger kan worden.

Amerika en EU laten GPS en Galileo samenwerkenDe eerste satelliet voor het Amerikaanse GPS werd in 1978 gelanceerd en sinds 1995 is het systeem volledig operationeel verklaard. In totaal bestaat het GPS systeem momenteel uit 30 satellieten die 24-uur per dag beschikbaar zijn. De VS zijn momenteel bezig met de vervanging van oude satellieten, die operatie moet in 2013 zijn afgerond. Omdat het GPS in eerste instantie voor militaire doeleinden werd opgezet, kregen burgers alleen beschikking over het signaal middels de zogenaamde Selective Availability. Het Amerikaanse leger had hierdoor een betere nauwkeurigheid dan de gewone gebruiker. Het systeem werd in 2000 echter uitgeschakeld en zal naar verwachting ook niet meer ingeschakeld worden, omdat het GPS systeem in de loop der jaren uitgegroeid is tot de steunpilaar van de navigerende verkeersdeelnemer.

Amerika en EU laten GPS en Galileo samenwerkenHet Europese Galileo project heeft een jongere geschiedenis, want in 1999 werden de eerste voorstellen van verschillende landen met elkaar vergeleken. De eerste testsatelliet werd in 2005 gelanceerd en in 2012 moet het systeem operationeel zijn. Bestaande uit 30 satellieten moet het systeem nauwkeuriger worden dan GPS, alhoewel de hoogste nauwkeurigheid alleen tegen betaling verkregen kan worden. In tegenstelling tot GPS is Galileo niet vanuit een militair oogpunt opgezet, de Europese Unie wilde een betrouwbare variant van GPS, omdat Amerika zich nog altijd het recht voorbehoud om in geval van nood het systeem uit te schakelen.

Dat recht behoudt de Europese Unie zich overigens ook voor, maar de kans dat het daadwerkelijk tot een uitschakeling komt is zeer gering. Overigens wordt Galileo niet alleen door de EU gesteund, ook landen als China, Israël, Oekraïne, Marokko en Zuid-Korea ondersteunen het project inmiddels. En het is de verwachting dat vele andere landen in de nabije toekomst ook zullen deelnemen aan het project.

Het idee om GPS en Galileo samen te laten werken ontstond al in een vroeg stadium, maar de overeenkomst moet dus nog gesloten worden. Of de samenwerking voordelen gaat hebben voor de consument en het bedrijfsleven, hangt voor een groot deel af van fabrikanten van navigatie-apparatuur, die beide systemen moeten ondersteunen. Een Amerikaanse adviseur die deelneemt in de samenwerking verwacht echter dat dat geen probleem zal zijn. "Wij verwachten dat specifieke Galileo- of GPS-ontvangers snel uit de markt gedrukt zullen worden door de vraag naar apparaten die beide systemen ondersteunen", aldus Raymond Clore.

Bron:Reuters