1 min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens Don Parker, een beveiligingsconsulent, is de systeembeheerder de meest geschikte kandidaat om beveiligingsexpert te kunnen worden. Het maakt niet uit welke cursussen andere kandidaten gedaan hebben, de systeembeheerder wint het.

Don Parker vertelt dat dit komt door de brede basis van een systeembeheerder. Een systeembeheerder weet van elk vlak wel iets, dus er is kennis over besturingssystemen, protocollen, netwerkarchitectuur en beveiligingssoftware aanwezig. Dan is de stap naar de beveiligingswereld snel gezet.

"In mijn tijd was er geen plek om cursussen voor ICT-beveiliging te volgen," aldus Parker. "Dat is natuurlijk aan het veranderen, nu allerlei scholen en universiteiten die computerbeveiliging als aparte vakken aanbieden. In het verleden was het, door het gebrek aan opleidingen, aan het individu zelf om zich de specifieke vaardigheden nodig voor het vak van beveiligingsanalist eigen te maken." Het is mogelijk om met cursussen een goede analist te worden, maar de man heeft betere gevoelens bij de autodidactische benadering.

Parkers conclusie luidt als volgt: "De relatie tussen beide baantjes is redelijk symbiotisch. Een goede systeembeheerder zorgt er niet alleen voor dat zijn netwerk het doet, hij probeert er ook voor te zorgen dat de veiligheid in orde is. Je kunt iets niet beveiligen als je niet weet hoe het in elkaar steekt."