Terwijl Toshiba en Sony elkaar in de recent beëindigde oorlog rond het nieuwe HD-medium naar het leven stonden, hebben beide bedrijven nu een joint-venture aangekondigd rond de productie van cell-processors. Toshiba koopt voor 835 miljoen dollar een fabriek van Sony waar de cell-processor wordt gefabriceerd.

Toshiba liet gisteren weten de stekker uit het HD DVD formaat te trekken. Daarnaast liet het bedrijf weten na de uitfasering van HD-DVD meer aandacht te willen geven aan opslag op basis van solid-state technologie en bredere toepassingen van de cell-processor. Zo wil Toshiba televisies gaan uitbrengen waarin het cell-processors gebruikt voor de beeldverwerking, waaronder het decoderen van meerdere HD-videostreams voor picture-in-picture weergave.

Hoewel Toshiba de fabriek in het westen van Japan dus voor 835 miljoen dollar koopt zal Sony wel gebruik blijven maken van de productiecapaciteiten van de fabriek, als onderdeel van de joint-venture. De samenwerking zal vanaf 1 april in werking treden, waarna Toshiba de Cell-processor en de RSX-chip van NVIDIA voor Sony zal gaan produceren. Sony gebruikt beide componenten voor haar PlayStation 3 console, maar liet in oktober 2007 al weten deze componenten niet meer in eigen beheer te willen produceren.