Sony en Toshiba bevestigen overname camerasensordivisie

Sony en Toshiba hebben de geruchten bevestigd dat Sony inderdaad een gedeelte van Toshiba’s halfgeleiderdivisie zal overnemen. Sony neemt de 300mm-waferproductielijn over en de fabriek in het Japanse Oita inclusief alle 1100 werknemers. Daarmee verdwijnt de productie van CMOS-beeldsensors bij Toshiba. De overname is nog niet helemaal definitief er moeten nog een paar hindernissen worden genomen maar de intentie is er.

Sony en Toshiba hebben een intentie-overeenkomst getekend waarin staat dat Sony de semiconductor faciliteiten, gebouwen en machines zal overnemen van Toshiba in het Japanse Oita. Daarmee blijken de geruchten dus te kloppen. Sony zal de fabrieken gaan gebruiken om producties te doen voor Sony Semiconductor Corporation, een nieuwe entiteit die Sony momenteel aan het opzetten is voor zijn halfgeleiderdivisie en die zelfstandig zal opereren, maar wel als volledige dochter van Sony. Er zullen in de fabriek waarschijnlijk vooral CMOS-sensoren geproduceerd gaan worden, omdat de fabriek daar nu helemaal op is ingesteld. Al kan Sony natuurlijk altijd nog besluiten om de fabriek te upgraden met nieuwe productiefaciliteiten.

Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen is het de bedoeling dat de 11.000 werknemers die nu nog in dienst zijn bij Toshiba over gaan naar Sony en allemaal hun baan kunnen behouden. De bedrijven verwachten voor het einde van het jaar een definitieve overeenkomst te hebben zodat de overname nog voor 31 maart 2016 kan worden afgerond, dan loopt ook het fiscale jaar van Sony af. Naar verluidt zal Sony zo’n 150 miljoen euro betalen voor de activiteiten van Toshiba.

Toshiba is genoodzaakt om enkele bedrijfsonderdelen te verkopen omdat er een groot boekhoudschandaal aan het ligt is gekomen. Het bedrijf heeft jarenlang de financiële cijfers gemanipuleerd en die blijken nu ineens veel minder rooskleurig te zijn.