2min

Tags in dit artikel

Het samenwerkingsverband voor datacenterinfrastructuur Open Compute Project (OCP) heeft onlangs zijn nieuwe strategie bekendgemaakt. Versie 2.0 gaat zich meer richten op modulaire technologie, maar ook op meer toekomstgerichte initiatieven.

Sinds 2011 werkt het OCP aan het openbaar maken van ontwerpen voor datacenterinfrastructuur en -hardware. Gesteund door onder meer Intel, Rackspace Technology, Quanta Cloud Technology en Inspur Systems, wil deze open-source organisatie datacenterinfrastructuur en -hardware zoveel mogelijk open-source en gebaseerd op open standaarden maken, zodat datacenters snel en makkelijk op schaal kunnen worden opgezet. Dit alles om het gebruik van clouddiensten makkelijker te maken en te stimuleren.

Het project ondervindt ook veel concurrentie van andere soortgelijke initiatieven. Chinese techgiganten als Alibaba, Baidu en Tencent hebben zich verenigd in het gelijkwaardige Open Data Center Committee, terwijl Microsoft-dochter LinkedIn en datacenteraanbieder Equinix in het “Open19”-initiatief samenwerken.

Nieuwe 2.0-strategie

Nu is er een nieuwe strategie. Het ontwikkelen van modulaire hardware-ontwerpen blijft voor het open-source initiatief nog steeds de belangrijkste drijfveer. Dit moet de onderlinge samenwerking gaan verbeteren en uiteindelijk innovatie doen versnellen en opschalen via een ecosysteem.

Concreet bestaat de strategie uit twee specifieke delen. Met ‘Meet the market’ wil het OCP modulaire hardware-onderdelen en open interfaces gaan ontwikkelen en op ‘cloudschaal’ algemene en veilige beheermogelijkheden leveren voor toepassingen in alle omgevingen, van de (multi)cloud tot aan de edge. Ook moet dit onderdeel zich richten op duurzame ontwikkelingen en geïntegreerde oplossingen door certificatie voor verticale oplossingen.

Toekomstgerichte initiatieven

Daarnaast wil de OCP zich ook meer richten op toekomstige ontwikkelingen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van geavanceerde optische netwerkverbindingen, het ontwikkelen van open chipsettechnologie en de adoptie van AI en ML. Denk hierbij aan het bouwen van gestandaardiseerde infrastructuuroplossingen voor het trainen van AI-modellen op schaal, AI inferencing en algemene AI-toepassingen.

Verder wil het OCP binnen het toekomstgerichte onderdeel van zijn 2.0-strategie zich nog gaan richten op het ontwikkelen van diverse koeltechnische oplossingen. Ook deze oplossingen moeten weer alle in de diverse cloudomgevingen gebruikte hardware ondersteunen.