Een aantal grote Amerikaanse technologiebedrijven wil de draadloze internettechniek, WiMAX, nieuw leven in blazen om een doorbraak te kunnen bewerkstelligen.

WiMAX is een veelbelovende techniek die draadloos internet over grote afstanden mogelijk maakt. Het gaat echter om een relatief dure technologie. Tot dusver zijn er vooral proeven mee gedaan. Intel deed dat bijvoorbeeld in het Amazone-gebied van Brazilië.

Voor de investering is een totaalbedrag van 3,2 miljard dollar gemoeid. De technologiebedrijven investeren hun geld in Clearwire, een bedrijf dat in de Verenigde Staten een landelijk draadloos netwerk wil realiseren. Grote investeerders zijn bijvoorbeeld Intel en Google die respectievelijk 1 miljard en 500 miljoen dollar investeren. Intel deed eerder al proeven met de technologie en Google grijpt deze kans aan om haar eigen mobiele besturingssysteem, Android, aan de man te brengen.

Andere investeerders zijn kabelmaatschappijen Comcast, Time Warner en Bright House Networks. Gezamenlijk krijgen de partijen een belang van 22 procent in Clearwire. Grootste investeerder is het telecombedrijf Sprint Nextel dat een belang van 53 procent in het bedrijf verwerft. Het telecombedrijf brengt daarvoor zijn WiMAX-activiteiten in Clearwire onder.

In Nederland bezit kabelbedrijf Casema als enige licenties op de draadloze internettechniek. Casema heeft de techniek echter nooit ingezet, maar heeft wel de intentie om het op termijn in te gaan voeren.