2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel heeft gisteren aangekondigd dat het begonnen is met het verzenden van WiMax chipsets naar fabrikanten die deze chips in apparaten zullen gaan verwerken. De fabrikanten denken in het derde kwartaal van dit jaar de eerste WiMax producten op de markt te kunnen brengen.

WiMax, of 802.16-2004, is de lang verwachte standaard voor draadloze netwerken die als opvolger moet dienen van het huidige populaire Wi-Fi protocol. Verschil tussen beide standaarden is dat WiMax een veel groter bereik heeft dan Wi-Fi. WiMax heeft een bereik tot rond de 50 kilometer en heeft een maximale doorvoersnelheid van 70mbps.


Intel’s eerste WiMax chip die beschikbaar is gesteld aan ontwikkelaars van WiMax producten.

Als WiMax alle beloftes waarmaakt, dan zou het de oplossingen kunnen zijn voor de slechte internetverbindingen in gebieden waar het te duur is om kabels te leggen.
"We willen hiermee miljoenen nieuwe breedbandgebruikers activeren," aldus Ron Peck van Intel.

Het WiMax Forum heeft ook aangekondigd dat het is begonnen met het opzetten van een lab voor het certificeren van 802.16-2004 producten. Alhoewel fabrikanten daar pas vanaf juli terecht kunnen zijn ze niet verplicht om te wachten op een certificaat, wat overigens ook blijkt uit het feit dat het bedrijf Alvarion al in juni vorig jaar een WiMax product op de markt bracht.
Toch zullen de meeste bedrijven een certificering willen, omdat consumenten naar verwachting alleen producten met een certificaat willen hebben.


Een WiMax access point van Airspan met zuignap om het apparaat op een raam te plaatsen.

Er is echter één probleem wat de wereldwijde omarming van de WiMax standaard in de weg kan staan en dat is het feit dat er geen wereldwijde standaardfrequentie is vastgesteld voor de standaard. Daardoor kunnen er compatibiliteitsproblemen optreden bij mensen die veel reizen.
In de VS is er gekozen voor het vrije spectrum in het 5,7 tot 5,8GHz bereik, maar veel mensen vrezen dat deze frequenties dicht zullen slibben. Sommige providers bekijken nu mogelijkheden voor het uitzenden in het betaalde spectrum.


Een WiMax basisstation van Redline

Een woordvoerder van WiMax belanghebbenden hoopt echter dat de Amerikaanse Federale communicatie commissie meer spectrum vrijgeeft, zonder daar voorwaarden aan te stellen.
WiMax access points zullen zoals gezegd rond de herfst dit jaar verschijnen en zullen in eerste instantie 250 tot 550 dollar gaan kosten. Intel verwacht echter dat deze prijzen in 2008 gedaald zullen zijn tot 50 dollar, waardoor de technologie ook toegepast kan worden op telefoons en andere consumentengadgets.