De Europese Commissie (EC) wil een eigen DNS-infrastructuur. Het betreft een gratis DNS-dienst voor het Europese bedrijfsleven, overheden en burgers.

Het project heet DNS4EU. De bouwtekeningen worden momenteel geschetst. Brussel zoekt partners om een DNS-infrastructuur aan te leggen voor alle 27 lidstaten.

Volgens Brussel worden DNS-diensten momenteel door een kleine groep organisaties buiten de EU verleend. Met DNS4EU wordt DNS binnen Europa beheerd.

“DNS-diensten worden momenteel door een kleine groep organisaties verleend. Dat maakt DNS per definitie kwetsbaar”, verklaart de EC. “Gebeurtenissen in een van de organisaties kunnen de beschikbaarheid van DNS benadelen.”

Het officiële voorstel is door de Europese Commissie gepubliceerd. Het voorstel omschrijft een “recursive DNS resolver infrastructuur voor Europese internetgebruikers met belang bij privacy en betrouwbare toegang tot het internet.”

Security en privacy

Brussel voegt toe dat DNS4EU risico’s rondom cybersecurity en dataprivacy moet gaan beperken. De EC beschrijft een infrastructuur met “state-of-the-art” cybersecurity tegen malware, phishing en andere dreigingen.

Data moet binnen de EU verwerkt en beveiligd worden, conform Europese richtlijnen. De uiteindelijke policies van de infrastructuur worden openlijk gedeeld. Er mag niet aan gegevens worden verdiend.

Tip: DNS poisoning keert terug – ’38 procent van open resolvers bedreigd’