EU wil controle internet globaliseren en weghalen bij VS

Wat veel mensen niet weten is dat het internet min of meer wordt beheert door de Verenigde Staten. De ICANN is een Amerikaanse non-profit organisatie die het beheer voert over essentiële onderdelen van het internet, zonder die onderdelen is er geen internet. Landen als China en Rusland hebben eerder al getracht deze controle uit Amerikaanse handen te krijgen, nu is het de EU die hierop aandringt na alle NSA-debacles.

De Amerikanen kunnen er waarschijnlijk niet langer omheen, het beheer van het internet moet naar een globale organisatie die niet onder toezicht staat van één enkel land. De Amerikanen gaan zich ongetwijfeld met hand en tand verzetten tegen het loslaten van dit stukje toezicht, maar de EU lijkt standvastig en Eurocommissaris Neelie Kroes zet stevig in.

De VN hebben al meerdere voorstellen gedaan om de controle over het internet te globaliseren, alleen de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk waren hierop tegen. Zij zijn bang dat het leidt tot meer censuur. Door de recente NSA-debacles kiezen veel landen ervoor de wetgeving rond databescherming aan te scherpen, wat in een extreem geval zou kunnen leiden meerdere kleine internetten die ophouden bij de landsgrenzen, wat absoluut niet wenselijk is.

Nu Neelie Kroes zich ermee gaat bemoeien is de kans groot dat er wel schot komt in de zaak. Zij wordt over het algemeen niet makkelijk aan de kant, het is een vrouw die weet waar ze over praat. Ook de EU ziet niets in het voorstel van de EU, Kroes zegt hierover: "Ik ben het ermee eens dat overheden een cruciale rol spelen maar controle van boven naar beneden is niet de oplossing".

De EU laat vandaag weten dat er een duidelijke tijdspad moet komen waar binnen de ICANN wordt geglobaliseerd. De ICANN is de non-profit organisatie die nu gaat over het beheer van topleveldomeinnamen (de extensies) zoals .com, .net, .org, .nl, .be, .eu, etc. Daarnaast beheert de ICANN ook de zogenaamde root-nameservers zonder deze nameservers is het internet niet in staat een domeinnaam te converteren naar een ip-adres wat nodig is om bijvoorbeeld een website op te halen bij een server.

De ICANN werkt nu onder een contract wat is afgesloten met de Amerikaanse overheid. De EU wil dat daar een einde aan komt en dat de ICANN niet langer onder één land komt te staan. "Veranderingen richting globalisatie vragen om transparantie rond internetbeleid, een globale balans, en heldere regels voor een eerlijk speelveld", aldus Kroes. Verder zegt ze dat de komende twee jaar erg belangrijk zijn om de controle op het internet te hervormen. "Europa moet een grote rol spelen in het vaststellen hoe het internet van de toekomst eruit ziet".

Bron:EU