‘Intel stapt niet over op Windows Vista’

Volgens de New York Times gaat Intel de computersystemen voor zijn 80.000 werknemers niet upgraden naar Windows Vista. De krant baseert zich daarbij op een anonieme bron binnen Intel.

‘Intel stapt niet over op Windows Vista’Veel bedrijven besloten na de release van Vista in 2006 om een tijdje af te wachten en te bekijken hoe het systeem werkte. Daarnaast stappen bedrijven traditiegetrouw niet direct over op nieuwe besturingssystemen, omdat ze vaak eerst willen dat kinderziektes verholpen zijn, voordat ze het bedrijfsbreed uitrollen. CEO Paul Otellini bevestigde deze strategie al in maart vorig jaar, toen hij op een conferentie liet weten dat Intel pas bij Service Pack 1 zou overstappen op Vista.. Begin dit jaar liet Otellini op de CES ook nog eens doorschemeren niet echt onder de indruk te zijn van Vista.

De website The Inquirer liet afgelopen maandag al weten een interne memo van Intel onder ogen gehad te hebben, waarin te lezen zou zijn dat Intel helemaal afziet van het installeren van Vista. Een anonieme bron binnen Intel heeft dit nu ook bevestigd tegenover de New York Times. Volgens de bron heeft Intel de beslissing genomen na een uitvoerige kosten-baten-analyse door ICT-mensen van het bedrijf. "Met deze beslissing willen we Microsoft niet dissen, maar onze ICT-mensen hebben gewoon geen zwaarwegende reden gevonden om over te stappen op Vista", aldus de bron.

Intel heeft zelf nog geen officiële reactie gegeven op het nieuws, een woordvoerder liet weten dat Intel momenteel Vista test op een aantal afdelingen, maar niet bedrijfsbreed. Toch is het nu vrij zeker dat de beslissing inmiddels genomen is en dat zal hard aankomen bij Microsoft. Intel en Microsoft werken al sinds de beginjaren van de bedrijven samen en hebben in al die jaren een hechte relatie opgebouwd. Het is dan ook goed mogelijk dat Microsoft zijn best gaat doen om Intel alsnog te overtuigen van een overstap.

‘Intel stapt niet over op Windows Vista’Analisten zijn overigens van mening dat de adoptie van Vista bij bedrijven sowieso niet heel goed verloopt voor Microsoft. "Je verwacht dat er na achttien maanden wel wat schot in zou komen, maar dat zien we niet. Bedrijven zijn niet echt enthousiast", aldus analist David Smith van Gartner. Zijn collega Michael Silver verwacht zelfs dat er meer bedrijven dan normaal zullen zijn die Vista gewoon over gaan slaan.

Ondertussen lijkt Microsoft de noodklokken nog niet te luiden, volgens de softwaregigant zijn er inmiddels meer dan 140 miljoen Vista-computers in omloop, mede te danken aan het feit dat bedrijven en consumenten hun nieuwe systemen met Vista geleverd krijgen.

Bron:New York Times