Het Hof van Beroep in Antwerpen heeft softwaregiganten Microsoft, Adobe Systems, Autodesk en Symantec gedwongen om 60.000 onterecht geïnde schadevergoedingen terug te betalen aan drukkerij DeckersSnoeck uit het Belgische Zwijndrecht.

De vier softwareproducenten stuurden in oktober 2003 een gerechtsdeurwaarder op het bedrijf af omdat ze er van overtuigd waren dat bij de drukker illegale software werd gebruikt. Het bedrijf, dat toen nog de naam Deckers Druk droeg, was echter zo verrast door de inval dat het niet meteen de nodige documenten kon voorleggen om de gerechtsdeurwaarder het tegendeel te bewijzen en stemde daarom in met een schadevergoeding.

"Onder druk van de verzegeling van het informaticapark stemden we in met een dading. Toen we later ontdekten dat we voor de zogezegde illegale software wel degelijk de nodige licenties hadden en dat de softwareproducenten daarvan zelfs op de hoogte waren, trokken we naar de rechtbank", zegt gedelegeerd bestuurder Joris Deckers. Aanvankelijk had de rechter geen oren naar het verhaal van Deckers, maar in beroep oordeelde justitie dat DeckersSnoeck het geld niet had hoeven te betalen. "We zijn zeer tevreden met dit arrest dat onze onberispelijke naam in eer herstelt", aldus Joris Deckers. DeckersSnoeck drukt onder meer voor Campina, Renault en Pioneer.