Greenpeace blij met milieuvriendelijke iPods

Milieuorganisatie Greenpeace is erg blij met de nieuwe iPods die uit volledig milieuvriendelijk materiaal vervaardigd zijn. Greenpeace hoopt dat Apple deze milieuvriendelijke houding ook voortzet in nieuwe toekomstige producten en tegen het einde van dit jaar alle giftige stoffen uit de producten gehaald heeft.

Greenpeace blij met milieuvriendelijke iPodsAlle iPods, zo stelt Apple, zijn vrij van Polyvinyl chloride (PVC), Brominated Flame Retardants (BFR’s) en kwik. Ook is er arseen-vrij glas gebruikt. Tijdens de keynote gisteravond haalde Steve Jobs enkele keren een checklist tevoorschijn om aan te geven hoe milieuvriendelijk de nieuwe iPods zijn.

"Greenpeace feliciteert Apple met het verwijderen van schadelijke chemicaliën als PVC en BFR in de nieuwe, veel groenere iPods. Maar we weten dat Jobs en zijn team nog verder kunnen gaan en definitief de leiding kunnen nemen in het ‘vergroenen’ van de elektronica-industrie", zei Casey Harrell, Greenpeace International campaigner.

Elektronische apparaten zijn een complexe mix van honderden materialen. Velen daarvan bevatten bepaalde giftige zware metalen, zoals lood, kwik, cadmium, beryllium en ook schadelijke chemicaliën als BFR’s en het vervuilende PVC plastic. Deze gevaarlijke substanties kunnen ernstige vervuiling veroorzaken en stellen werknemers van Apple en van recyclebedrijven bloot aan deze materialen bij het produceren of recyclen van deze materialen.

Voor Greenpeace is met name de blootstelling van lood en kwik aan vrouwen en kinderen een kwalijke zaak. Deze metalen zijn extreem giftig en kunnen kinderen en ontwikkelende foetussen al bij geringe blootstelling schaden.

Greenpeace blij met milieuvriendelijke iPodsGreenpeace is van mening dat de nieuwe generatie iPods significant minder giftig zijn dan de vorige modellen. Apple’s aankondiging is volgens Greenpeace een goed teken dat het bedrijf zijn uiterste best doet om het doel – om tegen het einde van 2008 geen PVC en BFR in de producten meer te gebruiken – te halen. "Het laat wederom zien dat er absoluut geen enkele reden is waarom een product giftig moet zijn om populair, effectief en betaalbaar te kunnen zijn – dit zijn de goedkoopste iPods ooit."

Hoewel Apple zich nu onder leiders om PVC en BFR te elimineren geschaard heeft, moet het volgens Greenpeace wel consistent blijven en ook in toekomstige iPods en alle toekomstige producten zo milieuvriendelijk te blijven. "We hopen dat dit slechts een voorproefje is van wat ons nog te wachten staat en dat we dezelfde aankondigingen voor alle toekomstige productaankondigingen mogen zien, van iPhones tot Macs", aldus Casey Harrell.

"Greenpeace blijft waakzaam en we houden toekomstige aankondigingen van Apple in de gaten, ook houden we Apple verantwoordelijk", geeft Harrell aan. "Wat we heel graag zouden willen zien is dat Apple voorafgaand aan Kerstmis alle giftige chemicaliën in hun producten in de ban doet en een wereldwijd recycling-schema opstelt. Dat zou het een zeer eetbare groene Apple maken."

Bron:Techzine Redactie