1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een groot aantal artiesten komt in opstand tegen de digitale rechten. Onder de naam Featured Artist Coalition proberen ze zich te verzetten tegen verschillende platenlabels.

Onder andere de volgende groepen en artiesten maken deel uit van deze organisatie: The Verve, Radiohead, Jools Holland, Kaiser Chiefs, Kate Nash, Robbie Williams en Billy Bragg. Ze hebben de nieuwe organisatie geïntroduceerd tijdens het muziekfestival In The City in het Engelse Manchester.

Als voorbeeld nemen de artiesten de release van de nieuwe Nokia 5800. Nokia heeft namelijk met verschillende platenmaatschappijen, waaronder EMI, Sony, Universal en Warner, een deal gesloten waardoor gebruikers een jaar lang gratis muziek kunnen downloaden. De artiesten daarentegen zeggen hier nooit wat van gehoord te hebben van de platenmaatschappijen. De platenmaatschappijen verdedigen zich door te zeggen dat de inkomsten via digitale rechten zo laag liggen dat ze er bijna niks op verdienen. De artiesten zijn het hier niet mee eens en willen ook een deel van de opbrengst hebben.

De organisatie heeft ook al een nieuw plan opgesteld om zo de digitale rechten te behouden. Volgens hen moeten de artiesten de volledige rechten behouden en zouden platenmaatschappijen alleen maar het recht moeten krijgen om deze muziek te exploiteren. Op deze manier wordt de positie van de platenmaatschappijen zwakker en die van de artiesten sterker.