1 min

Veilingsites zoals eBay en Marktplaats zien hun inkomsten uit advertenties stijgen. De stijging is het gevolg van de huidige kredietcrisis.

Volgens de websites zorgt de kredietcrisis ervoor dat consumenten gaan inzien dat hun oude spullen misschien toch nog wel geld waard zijn. Dit zorgt ervoor dat meer mensen de websites bezoeken en het er dus meer inkomsten van de advertenties binnenkomt.

Een woordvoerder van Marktplaats gaf de volgende reactie: "We zien groei ten opzichte van de afgelopen maanden, maar ook vergeleken met vorig jaar in dezelfde periode. Afgelopen maand hadden we bijvoorbeeld 220 duizend nieuwe advertenties en in oktober vorig jaar werden 180 duizend advertenties geplaatst. In augustus hadden we in totaal 4,7 miljoen advertenties op de site en in september 6,6 miljoen. Die seizoensinvloed zien we natuurlijk elk jaar, maar als de kredietcrisis aanblijft, dan verwachten we wel een toename van het aantal advertenties. Mensen gaan toch slimmer met hun geld om".

eBay ziet de inkomsten van advertenties ook stijgen. Volgens de website gaat het vooral om Nederlanders die hun spullen nu massaal uit andere landen halen. "De consument kan internationaal op zoek naar koopjes. Met de prijsverschillen tussen de landen zijn sommige producten goedkoper dan in Nederland. Mensen willen wellicht in deze economische tijden hun hobby’s behouden en gaan op zoek naar goedkopere alternatieven", aldus een woordvoerder van eBay Nederland.