min

Tags in dit artikel

, , ,

Advanced Micro Devices is begonnen met het het verkopen van haar nieuwe generatie Opteron quad coreprocessors voor servers, zo heeft AMD afgelopen woensdag aangekondigd. Deze aankondiging kwam ongeveer een jaar nadat Intel haar eigen 45 nanometer chip heeft gelanceerd.

Na een ietwat slechtere release van haar eerdere Barcelona-chip, heeft AMD gewacht tot haar nieuwe chip, Shanghai genaamd, daadwerkelijk in de verkoop was voordat zij de aankondiging hiervan deed.

De Shanghai-chip heeft een hoge energiezuinigheid, zo liet AMD weten. Zo is het bijvoorbeeld zo dat een aantal delen van de chip uitgeschakeld worden wanneer deze niet gebruikt worden, zelfs als het maar voor een korte periode is. Zo vertelde het bedrijf over haar product.
De Shanghai is ontworpen om goed overweg te kunnen met de zogenoemde virtualisatie, een manier waardoor ruimte wordt bespaard op de servers door verschillende virtuele machines te draaien op één systeem.

AMD vertelde dat op dit moment twee versies van de chip beschikbaar zijn, de verbeterde versies zullen begin januari op de markt verschijnen.
Ook vertelde zij dat IBM, Hawlett-Packard, Sun Microsystems en Dell zich bevinden onder de 25 fabrikanten die dit kwartaal nog hun producten zullen verschepen voorzien van de nieuwe chip.

Ook beweert de chipfabrikant dat haar processoren gemakkelijker te vervangen zijn dan die van haar concurrent Intel. Vanzelfsprekend reageert Intel hierop en beweert juist dat dit niet het geval is.
Met deze nieuwe chip wil Advanced Micro Devices proberen een groter aandeel te krijgen op de servermarkt, welke volgens het onderzoeks bedrijf iSuppli twaalf procent was in het derde kwartaal van dit jaar.