OpenOffice en de betaalde versie StarOffice winnen steeds meer marktaandeel in Amerika. In totaal gebruikt nu zo’n vijf procent van de Amerikaanse internetgebruikers de kantoorsoftware.

ClickStream heeft een hele studie gewijd aan het gebruik van kantoorapplicaties bij mensen thuis. Hiervoor zijn zo’n 2400 internetgebruikers ondervraagd. Sommige mensen nemen het onderzoek van ClickStream echter niet serieus De directeur van het bedrijf, Cameron Turner, was namelijk voorheen marktonderzoeker bij Microsoft. Volgens hem is het onderzoek volledig objectief en niet financieel ondersteund door Microsoft.

Uit het onderzoek bleek, niet geheel verrassend, dat Microsoft Word het meest gebruikt wordt. Het gaat om 51 procent van de internetgebruikers. De applicatie wordt op de voet gevolgd door Microsoft Notepad met 48 procent. Daarna valt er een gat naar Microsoft Wordpad met 21 procent. Ook WordPerfect wordt nog steeds gebruikt, namelijk door zes procent van de internetgebruikers. Daarna komt OpenOffice met zo’n vijf procent.

Tijdens het onderzoek werd ook gevraagd of men meerdere applicaties naast elkaar gebruikt. Hieruit is gebleken dat 68 procent van de gebruikers naast Word ook nog een andere applicatie gebruikt. Bij OpenOffice is dit maar 26 procent.