2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een kijk in de cijfers van identiteitsbeheerder Okta laat zien welke applicaties populair zijn binnen een Enterprise-omgeving, en welke tot frustratie leiden. Het onderzoek toont aan dat G Suite nog een lange weg te gaan heeft.

Microsoft Office is en blijft veruit de populairste toepassing binnen Enterprise-omgevingen. Dat blijkt uit het Business at Work-rapport van single sign on-specialist Okta. Okta haalt zijn cijfers bij de eigen gebruikers, waar de identiteitsbeheerder een goed zicht heeft op welke apps gebruikt worden. Het combineerde die data met gegevens van een bevraging bij 1.200 (Amerikaanse) respondenten. Hoewel de gegevens boeiend zijn, durven we ze dus niet zomaar representatief voor de hele sector te noemen.

 

Microsoft Office 365 is veruit de breedst uitgerolde applicatie. (Beeld: Okta, klikken voor hoge resolutie)

Het opvallendst is de populariteit van Microsoft Office 365, dat met kop en schouders de meest gebruikte dienst is bij alle ondervraagden. Concurrent G Suite komt pas op plaats vier met ongeveer de helft van de gebruikers. Respondenten geven bovendien massaal aan dat ze het aanbod van Microsoft verkiezen boven dat van Google. 67 verkiest Microsoft Word boven Google Docs, terwijl slechts 15 procent het omgekeerde aangeeft. Nog frappanter: 16 procent plaatst Google Docs zelfs in hun top drie van meest frustrerende applicaties om mee te werken.

Outlook versus Gmail

Ook de mailclient van Google lijkt nog wat werk nodig te hebben binnen een zakelijke context. 49 procent verkiest Outlook boven Gmail, voor 35 procent is het omgekeerde waar. G Suite lijkt volgens de cijfers veruit het populairst in omgevingen die zich bezig houden met de ontwikkeling van applicaties. Enterprises die ontwikkelingstools gebruiken, zijn drie keer meer geneigd om voor G Suite te kiezen dan traditionelere bedrijven.

Het enthousiasme voor Office 365 betekent bovendien niet dat gebruikers volledig vertrouwen op Microsofts applicaties. Zo wordt Microsoft Teams door 28 procent van de bedrijven opzij geschoven in het voordeel van Slack, en verkiest 24 Zoom boven Skype.

Security troef

Het rapport van Okta toont terloops ook aan dat beveiliging steeds meer prioriteit wordt. LastPass is bijvoorbeeld de op één na sterkst groeiende app, KnowBe4 dat helpt bij de training van personeel op het vlak van security is sterkste groeier. Dat toont aan dat bedrijven de daad bij het woord voegen: onderzoek van verschillende beveiligingsspecialisten toont aan dat phishing één van de voornaamste security-zorgen is van een onderneming, en een dergelijk trainingsapplicatie wapent werknemers tegen die vector.