Inleiding & Geschiedenis

Inleiding


We gaan de, op het moment belangrijkste, tegenhanger van het welbekende Microsoft Office pakket onder de loep nemen, namelijk OpenOffice.org, verder te noemen als OpenOffice. Het pakket is volledig gratis en je kan zelfs een steentje bijdragen want het is opensource. We gebruiken de nederlandstalige versie van OpenOffice versie 2.3.0 stable voor deze review. Dit pakket wordt getest op een pc met Windows Vista aangezien de grootste gebruikersgroep toch op het Microsoft platform werkt. Dit pakket werkt ook probleemloos op een Mac en het besturingssysteem Linux. In het pakket zitten alle onderdelen voor een goed Office Pakket.

Geschiedenis


OpenOffice is de publiekelijke en vrije versie van StarOffice van Sun Microsystems. Sun Microsystems sponsort OpenOffice al vanaf de eerste dag en daarom is de broncode vergelijkbaar met die van StarOffice, maar in StarOffice zitten wat onderdelen die niet in OpenOffice te vinden zijn en om deze opties toch te hebben dien je StarOffice te kopen. Op 13 oktober 2000 is er een begin gemaakt met OpenOffice aangezien toen de broncode is vrijgegeven en een jaar later was de eerste beta beschikbaar voor iedereen. 1 mei 2002 is eindelijk de release van 1.0 van OpenOffice. We zitten in de loop der jaren inmiddels op versie 2.3.0.


Sun heeft ervoor gekozen om het pakket publiekelijk vrij te geven voor iedereen, om daarmee een grote aanval op Microsoft Office te doen, maar tot op heden gebruikt het gros van de gebruikers Microsoft Office.