Hoewel ASUS als ‘uitvinder’ van het netbooksegment lange tijd geen concurrentie had voor haar Eee PC, moet het bedrijf nu met lede ogen toezien dat concurrent Acer het in het derde kwartaal van dit jaar beter deed in Noord-Amerika met zijn Aspire One-netbook. Dit blijkt uit statistieken van onderzoeksgroep NPD.

In het derde kwartaal van dit jaar wist Acer 2,15 miljoen Aspire One’s te verschepen, terwijl ASUS 1,7 miljoen Eee PC’s de deur uitdeed. Zoals gezegd gaat het om cijfers voor de Noord-Amerikaanse markt. De stijgende verkoopcijfers van de Aspire One zorgen er tevens voor dat Acer haar marktaandeel ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 65 procent zag stijgen. Daardoor is het bedrijf nu de op een na grootste net- en notebookfabrikant ter wereld. HP blijft de nummer een, terwijl voormalig nummer twee Dell verwezen is naar de derde plaats.

ASUS staat nu op de vijde plaats, maar kwam van veel verder dan Acer. Het bedrijf kwam vorig jaar nog niet eens in de toptien voor, maar zag zijn marktaandeel met 189 procent groeien en schoot daarmee de topvijf in. Andere sterke groeier was Apple, dat ten opzichte van vorig jaar 24 procent meer marktaandeel had in het derde kwartaal en nu op de zevende plaats van notebookbouwers staat. Het bedrijf uit Cupertino is nu de enige grote notebookfabrikant die zich nog niet op het netbooksgement gestort heeft, hoewel sommige analisten verwachten dat dat volgend jaar zeker gaat gebeuren.

Terwijl er van de commerciële netbooks vele miljoenen exemplaren worden verkocht doen de modellen voor liefdadigheid het een stuk minder. Van de OLPC werden er in het derde kwartaal 130.000 exemplaren verscheept, terwijl Intel slechts 60.000 exemplaren van de Classmate PC wist te verkopen.