2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Apple maakte gisteravond bekend, dat het bedrijf van 5 tot 9 januari 2009 voor het laatst op de Macworld Expo te vinden zal zijn. Op dinsdag 6 januari 2009 volgt dan ook de laatste openingskeynote, waarmee Apple traditioneel de Macworld Expo opende.

Merkwaardige is echter dat deze keynote niet gegeven zal worden door Apple-topman Steve Jobs maar door een van zijn trouwe rechterhanden: Phillip Schiller, die senior vice president of worldwide product marketing is. De reden voor de afwezigheid van Jobs is niet duidelijk, maar mogelijk heeft het te maken met de gezondheid van Steve Jobs of het willen markeren van Schiller als een mogelijke opvolger voor Jobs.

Apple schaalde de afgelopen jaren al meermaals zijn aanwezigheid op grote beurzen en bijeenkomsten terug. NAB, Macworld New York, Macworld Tokyo en Apple Expo in Parijs zijn voor Apple allemaal niet interessant meer. Na 2009 wordt dus ook de Macworld Expo aan dit rijtje toegevoegd. Apple geeft zelf aan dat de vele bijeenkomsten en beurzen een minderheid vormt waarmee Apple mensen kan bereiken.

Apple bereikt naar eigen zeggen voldoende mensen op tal van andere manieren dan beurzen en bijeenkomsten. De Apple Retail Stores bijvoorbeeld zijn mateloos populair met zo’n 3,5 miljoen bezoekers per week. Alle Apple Premium Resellers zijn daar nog niet eens bij opgeteld. Hoewel Apple het zelf niet aangeeft, is er waarschijnlijk ook een financiële factor: waarom zou je immers nog geld spenderen aan mogelijkheden om mensen te bereiken als je toch al genoeg mensen bereikt.

Naast Macworld organiseert Apple zelf elk jaar in juni zijn eigen Worldwide Developers Conference voor wereldwijde ontwikkelaars op het Apple-platform. Ook plande Apple het afgelopen jaar meermaals spontane keynotes om nieuwe producten aan te kondigen. De vaste momenten waarop Apple keynotes hield en producten aankondigde lijken daarmee langzamerhand te verdwijnen.

Wij kijken in ieder geval uit naar de Macworld Expo in januari en dan met name naar de keynote, waarvan je ook dit jaar weer een uitgebreide samenvatting mag verwachten. Het eerste gerucht voor een introductie tijdens de keynote is er al: een nieuwe Mac Mini. Ook gaan er geruchten over een iPhone nano en een iPhone met 32 GB opslagruimte.