Nog minder dan een uur te gaan voor de keynote van Steve Jobs om de Worldwide Developers Conference 2008 te openen van start gaat. Wij zetten nog even kort de laatste nieuwtjes uiteen.

[b]Hoge verwachtingen…[/b]

De verwachtingen zijn zeer hoog, niettemin vanwege het feit dat er al maanden en vooral de afgelopen weken fanatiek wordt gespeculeerd over de nieuwe iPhone en het ene na het andere gerucht opdoemt. Zelfs vlak voor de keynote, die om 19:00 uur begint, gonst het nog van de geruchten over de iPhone en mogelijke andere aankondigingen van Apple in het kader van haar developersconferentie.

Zaken die gezien de betrouwbaarheid van het nieuws zeker tot de keynote zullen behoren zijn, hoe kan het ook anders, de nieuwe iPhone met ondersteuning voor de 3G-variant van mobiele netwerken. Ook lijkt het erop dat Apple de online dienst voor Mac-gebruikers .Mac van een metamorfose en een nieuwe naam zal voorzien. Het vermoeden bestaat dat er daarnaast een ander nieuw of gereviseerd product aangekondigd zal worden, maar hierover is weinig zekerheid en derhalve is het slechts gissen wat dat zal worden.

[b]10.6, einde van PowerPC of toch niet?[/b]

Afgelopen week werd ook al bekend dat Apple vermoedelijk de nieuwste versie van Mac OS X, Snow Leopard genaamd, tijdens de keynote zal laten zien. Naar verluidt zou Apple ervoor gekozen hebben om PowerPC-ondersteuning volledig te schrappen, maar enkele dagen later doemden alweer geruchten op dat dat niet het geval was.

Ook deden geruchten de ronde dat Mac OS X 10.6 voor een goedkopere prijs verkocht zou worden dan de standaard van 129 euro die Apple hanteert. Uit de eerste berichten bleek al dat Apple van plan is om de nieuwe versie van Mac OS X in januari 2009 te lanceren.

[b]Online Apple Stores wereldwijd offline[/b]

Inmiddels zijn alle online Apple Stores wereldwijd offline gehaald, alsmede ook het iPhone Dev Center, waar iPhone-ontwikkelaars terecht kunnen. Naar het schijnt zullen ook de SDK voor de iPhone en de 2.0-firmware tijdens de WWDC gelanceerd worden, dit in tegenstelling tot de bevestigde ‘eind juni’ tijdens de presentatie van financiële gegevens in april.

Dat de Apple Stores wereldwijd offline zijn, is overigens heel normaal. Zeker voorafgaand aan een keynote. Ook hoeft dat niet altijd nieuwe/geüpdatete producten te betekenen, maar in het geval van vandaag is de kans zeer groot dat dat wel het geval is.

[b]Mac Fusion?[/b]

Ook doken er gistermiddag opeens geruchten op over een op de Mac Mini-geïnspireerde Mac met de aparte naam Mac Fusion, niet te verwarren met VMware Fusion, het virtualisatiepakket van VMware.

Deze Mac Fusion zou speciaal bedoeld zijn voor ontwikkelaars die een kleine maar krachtige machine nodig hebben voor het ontwikkelen van software. Daarom zou deze niet alleen Mac OS X, maar ook Windows en Linux kunnen draaien en dit allemaal via Boot Camp als we de berichten mogen geloven.

De kracht haalt het kleine apparaatje uit een 2,1 GHz Core 2 Duo-processor met 3 MB L2 Cache en een FSB van 800 MHz. Grafisch moet de Fusion het doen met een Intel GMA X3100, die ook in de huidige 13-inch MacBooks te vinden is.

Dit zijn natuurlijk slechts geruchten, die eveneens sterk in twijfel getrokken worden. Daarom hoeft het niet zo te zijn dat dit de opvolger of het broertje van de huidige Mac Mini zal worden. We zullen ’t zien.

[b]De keynote volgen…[/b]

Zoals wij al enige tijd aangeven zal er na afloop van de keynote een uitgebreide samenvatting inclusief foto’s gepubliceerd worden. Omdat het Nederlands Elftal vanavond om 20:45 uur tegen Italië speelt is besloten om de samenvatting na deze wedstrijd te publiceren.

Ook hebben wij ervoor gekozen om geen live-updates te doen om het evenement te volgen. Wel zijn er natuurlijk een hoop andere websites waar je de keynote live (en met foto’s) kan volgen. Hieronder staan enkele van de meest belangrijke kort op een rijtje:

Dit zijn er slechts een paar. Voor de volledige lijst kan je hier kijken.

Wij wensen je veel plezier met de wedstrijd Nederland – Italië en natuurlijk veel plezier met de keynote-samenvatting.