Volgens de Chief Architect van Hadleigh Marshall Netherlands, een bedrijf gestationeerd in Eindhoven, is het goed wanneer IBM haar Lotus Notes- en Domino-software open-source zou verspreiden. Dit zou de populariteit van de software vergroten.

Volgens de Chief Architect, Ian J. Tree, is de software nu kansarm. Dit komt omdat IBM nooit veel aanhang heeft weten te vergaren bij het midden- en kleinbedrijf en de aantrekkingskracht bij grote en middelgrote-bedrijven was nooit zo hoog. Tree zegt dat door de huidige concurrentie het product het zeer moeilijk kan krijgen, onder huidige omstandigheden. Bijvoorbeeld Sharepoint van Microsoft slaat goed aan in het bedrijfsleven, wat de concurrentiepositie van IBM niet ten goede komt.

Tree heeft, om zijn ideeën aan de man te brengen, een open brief geschreven naar de manager bij IBM software group, Steve Mills. Tree schrijft in deze brief dat IBM haar software populairder zou kunnen maken door deze onder opensourcevoorwaarden te verspreiden.

Wanneer IBM haar software daadwerkelijk open-source maakt zal deze beter passen in de beleidskaders van de EU, zo rept Tree. Ook zullen diverse kennisinstellingen, zoals scholen en universiteiten de software gaan overwegen, want IBM alleen maar ten goede komt. Ook de ontwikkelaars zijn volgens Tree enthousiast over de mogelijke overstap, dat concludeert hij uit gesprekken die hij gevoerd heeft naar aanleiding van de brief.

Wanneer de software open-source wordt zal de ontwikkeling ervan ook gaan versnellen. Bij opensourcesoftware kan men immers zelf ook aanpassingen en aanvullingen schrijven. Tot zover bekend heeft Mills nog niet gereageerd op Tree’s betoog.