min

Tags in dit artikel

, ,

Niet geheel onverwachts is de omzet van chipfabrikant Intel gedaald met maar liefst 23 procent. Dit blijkt uit de cijfers over het vierde kwartaal.

De omzet is nog nooit zo fors gedaald. Zelfs in 2001 na de terroristische aanslagen daalde de omzet minder fors, namelijk met ‘slechts’ twintig procent. De omzet in het vierde kwartaal bedraagt zo’n 8,2 miljard dollar. Dat is lager dan het bedrijf verwacht had, de verwachting was namelijk een omzet van 9 miljard dollar. De verwachting van analisten was wel goed, die was namelijk 8,2 miljard dollar. In het vierde kwartaal van 2007 bedroeg de omzet nog zo’n 10,7 miljard dollar.

De voornaamste reden van de daling is de daling van het aantal orders. De vraag naar computers is verminderd waardoor pc-fabrikanten minder orders plaatsen. Ook verkleinen veel bedrijven hun voorraad. Een andere oorzaak is waarschijnlijk de investering in Clearwire, een aanbieder van draadloos internet via WiMAX. Intel verwacht namelijk met de investering 950 miljoen dollar te verliezen.

Het gaat hier om voorlopige kwartaalcijfers. De definitieve kwartaalcijfers zullen vijftien januari bekend gemaakt worden.