2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Brein heeft enkele grove fouten gemaakt in een artikel in de Volkskrant, zo oordeelt Armijn Hemel van de Nederlandse Unix User Group. De Volkskrant publiceerde een artikel waarin Brein al het downloaden als illegaal bestempelde.

Het artikel, dat op gisteren gedateerd is, stelt dat al het downloaden in Nederland illegaal is. Zo stelt de directeur van Stichting Brein, Tim Kuik: "Software downloaden is altijd illegaal", zegt Tim Kuik, directeur van Brein. "Helaas heeft de overheid een onderscheid gemaakt en mag downloaden van films en muziek wel."

De tegenstander van deze uitspraak, Armijn Hemel, die lid is van de Nederlandse Unix User Group stelt echter dat Brein de plank misslaat. Hij stelt dat er genoeg opensourcesoftware is, waarvan het downloaden alles behalve illegaal is. De uitspraak van Brein is dan ook wel erg kort door de bocht, stelt hij.

Hemel stelt tevens dat ook met films en muziek deze vergelijking niet opgaat: "Er zijn vele miljoenen werken op internet te vinden die beschikbaar zijn gemaakt onder licenties waarbij degene die het auteursrecht heeft expliciet toestemming geeft voor downloaden, vrije verspreiding en zelfs voor hergebruik. Deze ‘creative commons’-licenties worden onder andere gebruikt op de fotowebsite Flickr. Ook bands, zoals Nine Inch Nails uit de VS, hebben complete albums onder dergelijke licenties uitgebracht, die allemaal legaal kunnen worden gedownload."

Hemel wil het volgende kwijt over de opensourcesoftware bewegingen: "Deze software wordt vrijelijk verspreid en hergebruikt, ook in commerciële software zoals van Microsoft, Apple, Cisco en IBM. Daarnaast zijn er in Nederland genoeg bedrijven die op basis van deze software diensten leveren, zoals Cap Gemini, LogicaCMG en vele anderen. Stichting Brein bestempelt deze bedrijven nu allemaal als ordinaire boeven. Wat nuancering lijkt mij zeker op z’n plaats."

Er is al een reactie van de Volkskrant zelf binnen op deze aantijgingen. Zo stelt Peter van Ammerooy dat het artikel alleen uitgaat van usenet en wat daarop aangeboden staat zou voor negentig procent illegaal zijn.