1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Chipfabrikant Texas Instruments is ook de dupe geworden van de economische crisis. Om kosten te sparen gaat het bedrijf een reorganisatie doorvoeren die 3400 banen zal gaan kosten.

De reorganisatie heeft tot gevolg dat per direct al 1800 mensen op straat staan. Nog eens 1600 werknemers zullen hun baan verliezen. Het gaat hier om mensen die met vervroegd pensioen gaan of vrijwillig het bedrijf verlaten. Dit houdt wel in dat zo’n twaalf procent van alle werknemers is verdwenen.

De reden voor de reorganisatie zijn de tegenvallende kwartaalcijfers. Texas Instruments zag de nettowinst namelijk met maar liefst 646 miljoen dollar dalen, van 753 miljoen naar 107 miljoen dollar. Ook de omzet daalde fors, namelijk met zo’n dertig procent naar 2,49 miljard dollar. Het bedrijf ziet de toekomst niet rooskleurig in. De verwachting voor het eerste kwartaal van dit jaar zijn daarom ook niet groot. Het bedrijf verwacht dat de omzet tussen de 1,62 en de 2,12 miljard dollar zal liggen. Het netto resultaat kan uiteenlopen van 40 miljoen dollar winst, tot 147 miljoen dollar verlies.

De reorganisatie zal het bedrijf zo’n driehonderd miljoen dollar gaan kosten. Daarmee hoopt het bedrijf per jaar zevenhonderd miljoen dollar te besparen. Pas in het derde kwartaal zal de hele reorganisatie afgerond zijn en moet het financiële voordeel zichtbaar worden.