‘Dataverlies kost bedrijven biljoen dollar’

Volgens een nieuw onderzoek lopen bedrijven risico om een biljoen dollar te verliezen dankzij dataverlies, -diefstal en andere cybercrimesoorten.

Het onderzoek dat uitgevoerd werd door beveiligingsbedrijf McAfee Inc. werd gestart nadat het bedrijf een sterke toename waarnam van het aantal kwaadaardige stukjes software. Malware maakte in 2008 namelijk een groei van 400 procent door.

‘Dataverlies kost bedrijven biljoen dollar’In totaal werden 800 bedrijven uit acht verschillende landen onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat tachtig procent van alle malware financiële middelen probeert uit te buiten, in tegenstelling tot klassieke virussen die vooral irriterend werkten.

Tevens bleek uit het onderzoek dat 42 procent van de bedrijven ontslagen werknemers als het grootste en enige risico zien van databeveiliging.

De toename van laptops, USB-sticks en mobiele telefoons maken het eenvoudiger om data ongezien mee te nemen. En daar komt nog eens bij dat data razendsnel over de hele wereld verspreid kan worden dankzij steeds sneller wordend internet.

Bovendien blijkt dat data met een gemiddelde waarde van 12 miljoen dollar per bedrijf in het buitenland ligt opgeslagen. Vaak in landen met matige wetten voor het beschermen van intellectuele eigendommen.

Bron:Reuters