1 min

Gartner voorspelt dat de markt voor clouddiensten in de komende jaren met tientallen procenten groeit.

Sinds de opkomst van SaaS worden clouddiensten wereldwijd door organisaties gebruikt. De populariteit neemt toe. Onderzoekers van Gartner voorspellen dat de totale uitgaven aan clouddiensten in 2023 met 20,7 procent stijgen naar 591,8 miljard dollar.

Gartner doet al jaren onderzoek naar de groei en uitgaven in de cloudsector. Het analysebureau verwacht dat de totale uitgaven aan clouddiensten tegen het einde van dit jaar 490,3 miljard dollar bedragen, een stijging van 18,8 procent ten opzichte van 2021.

Toekomst van cloud

Volgens Gartner neemt de vraag naar clouddiensten toe in periodes van economische onzekerheid. “De huidige inflatiedruk en macro-economische omstandigheden hebben een ‘push and pull’-effect op clouduitgaven”, vertelde Sid Nag, Vice President Analyst bij Gartner. “Cloud computing zal een fort van veiligheid en innovatie blijven en de groei in onzekere tijden ondersteunen dankzij de wendbare en schaalbare aard.”

Gartner heeft de markt voor clouddiensten onderverdeeld in de volgende zes segmenten:

  1. Software as a Service (SaaS)
  2. Platform as a Service (PaaS)
  3. Infrastructuur als een dienst (IaaS)
  4. Desktop als dienst (DaaS)
  5. Cloudbeheer als beveiligingsdienst
  6. Bedrijfsprocessen als beveiligingsdienst

Volgens Gartner neemt de omvang van elk segment in de komende jaren toe, met sectorbrede groei als gevolg. Steeds meer organisaties zien het belang van clouddiensten in. Gartner verwacht dat het succes in de voorzienbare toekomst aanhoudt.

Tip: ‘Europese public cloud-prijzen stijgen volgend jaar met 30 procent’