2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De omzet in de public cloud groeit dit jaar uit tot 259,7 miljard dollar (221,5 miljard euro), een groei van 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een grote vraag naar software-as-a-service (SaaS) en desktop-as-a-service (DaaS) dragen hier aan bij.

Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De categorie DaaS zou een stijging van 95,4 procent tegemoet kunnen zien, om tot een bedrag van 1,2 miljard dollar te komen. Aanvankelijk waren er enkele opstartproblemen in de transitie van werken op kantoor naar thuiswerken, maar sindsdien verloopt alles een stuk soepeler.

De DaaS-markt reageerde op tijd op de toegenomen vraag en beantwoordde aan de voorkeur van klanten voor flexibele pay-as-you-go-modellen. Ondanks de sterke groei van DaaS blijft SaaS het grootste marktsegment, dat 104,7 miljard dollar (89,3 miljard euro) genereert. De toename is het gevolg van bedrijven die willen overstappen van on-premise software met een licentiemodel naar flexibele oplossingen. 

SaaS wordt op de voet gevolgd door IaaS-diensten (infrastructure-as-a-service). Gartner verwacht dat deze markt met 13,4 procent zal groeien om uiteindelijk op 50,4 miljard dollar (43 miljard euro) uit te komen tegen het einde van het jaar. Analisten verwachten dat de uitgaven in deze sector alleen maar zullen toenemen zodra het coronavirus voorbij is en bedrijven weer makkelijker geld uit kunnen geven.

Nut van public cloud

De public cloud heeft zijn nut wel bewezen sinds de uitbraak van het coronavirus. Volgens Gartner levert het gebruik van public cloud-diensten twee grote voordelen op voor CIO’s. “CIO’s kunnen aanzienlijk minder geld vooraf investeren door gebruik te maken van cloudtechnologie in plaats van de capaciteit van on-premise datacenters op te schalen of traditionele licentie-gebaseerde software aan te schaffen.”

Tip: Nutanix Frame laat elke applicatie vanuit je browser draaien