1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Dat de economische crisis de chipfabrikanten heel hard treft is al gebleken uit de kwartaalcijfers van verschillende fabrikanten. Dit is nu ook terug te zien in de totale wereldwijde omzet.

Dit blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Semiconductor Industry Association (SIA). Het eerste kwartaal van dit jaar is de totale omzet met maar liefst dertig procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. In maart, de laatste maand van het eerste kwartaal, bedroeg dit jaar de omzet 14,67 miljard dollar. Dezelfde maand vorig jaar was dit nog 20,94 miljard dollar. Toch is er een lichtpuntje te zien. Ten opzichte van de maand februari steeg de omzet namelijk wel.

De grootste klappen vielen in Japan. Daar daalde de omzet het meest, namelijk met maar liefst veertig procent. In Noord- en Zuid-Amerika bleef de schade beperkt, daar daalde de omzet met 22 procent.

De voorzitter van SIA, George Scalise, heeft wel hoop in de toekomst. Zowel in Azië, Amerika als Europa is de omzet in maart gestegen ten opzichte van februari. Alleen Japan valt buiten de boot, daar daalde de omzet met 9,4 procent. Toch denkt Scalise dat hiermee het dal bereikt is en dat het vanaf nu weer bergopwaarts zal gaan in de chipindustrie. Dit zal waarschijnlijk pas in 2010 merkbaar zijn.