2min

De verkopen van videogames daalden in de Verenigde Staten in april met zeventien procent, zo meldde onderzoeksbureau NPD Group op donderdag.

De verkoop van gamesoftware daalde in april met 23 procent naar 510,7 miljoen dollar in vergelijking met vorig jaar. De verkoop van gamehardware daalde slechts acht procent naar 391,6 miljoen dollar. Ook de verkoop van accessoires daalde ten opzichte van 2008, namelijk met vijftien procent.

Hudson Square Research-analist Daniel Ernst laat weten dat, hoewel de economie het steeds slechter doet, hij denkt dat de belangrijkste factor voor de daling deze maand is dat vorig jaar een heel erg sterk jaar was.

"Het belangrijkste in games is content, en vorig jaar hadden we in april de lancering van twee van de grootste games van het jaar. Dit jaar is dat niet het geval", vertelt hij, waarmee hij wijst op GTA IV en Mario Kart.

Consoles

In april verkocht de Nintendo Wii opnieuw het beste, hoewel niet zo goed als vorig jaar. De verkoop daalde namelijk met vijftig procent naar 340.000 apparaten, aldus het NPD.

De Xbox 360 was na de Wii de best verkochte console in april, maar hier daalde het aantal verkochte eenheden een stuk minder, namelijk slechts met zeven procent naar 175.000 stuks.

De lijst werd gesloten door de PlayStation-consoles van Sony. De PlayStation 2 stond echter op de derde plaats, wat dus betekent dat de PlayStation 3 het slechts verkocht deze maand. Overigens moet wel opgemerkt worden dat Sony de prijs van de PlayStation 2 op 23 maart heeft laten zakken in de VS.

Hoewel de Nintendo Wii de grootste daling doormaakte van verkopen in april, denken analisten nog steeds dat deze console sterk staat. Reggie Fils-Aime, president van Nintendo in Amerika, zegt bovendien dat hij denkt dat de verkopen weer zullen stijgen als de belangrijke titels van deze en volgende maand zijn verschenen.

Overigens deed de nieuwe Nintendo DSi het ook niet slecht. Deze handheld, die is uitgebracht op vijf april, ging in de eerste maand 800.000 keer over de toonbank, waardoor het in die maand vaker is verkocht dan de PSP.