1 min

Tags in dit artikel

, ,

In een poging de schuldenlast van ongeveer 1,16 miljard euro terug te dringen heeft TomTom voor 430 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgegeven. Dat maakte de Nederlandse fabrikant van navigatieapparatuur afgelopen nacht bekend.

TomTom noteerde aan het einde van het eerste kwartaal van 2009 een schuld van ruim een miljard euro, dat is voornamelijk te danken aan de overname van TeleAtlas die TomTom in 2007 2,9 miljard euro kostte. Daarnaast ziet TomTom de verkoopcijfers van navigatieapparatuur al enige tijd teruglopen.

Door in totaal voor 430 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven verwacht CFO Marina Wyatt dat er de komende jaren weer genoeg ruimte is voor de bedrijfsvoering. Het bedrijf moet vanwege het openbreken van kredietafspraken wel een boete betalen, maar hoe hoog die is wil TomTom niet bekendmaken. Wat de verwachting is voor het komende jaar is niet duidelijk, TomTom heeft wil daar geen openheid van zaken in geven.

Rond half drie vanmiddag noteerde het aandeel TomTom in de AEX op een verlies van ruim acht procent. Afgelopen vrijdag boekte het aandeel nog een aardige winst vanwege de geruchten dat Apple een belang wilde nemen in het bedrijf. Deze geruchten werden echter vandaag ontkracht door TomTom topman Harold Goddijn.