1 min

Tags in dit artikel

, ,

Kazaa, een van de bekendste namen van het illegaal downloaden, heeft besloten terug te komen als abonnementsdienst. Dit melden interne bronnen tegenover Amerikaanse nieuwssite CNET.

Mogelijk keert Kazaa volgende week alweer terug als een legale muziekdienst waar klanten aan de hand van abonnementen muziek aan kunnen schaffen.

Altnet en moederbedrijf Brilliant Digital Entertainment voegden het Kazaa-merk toe aan een abonnementsdienst waar muziek en ringtones van de vier grootste platenmaatschappijen wordt aangeboden. Gedurende de laatste maanden zou een bètaversie van de dienst beschikbaar zijn geweest.

De dienst zal starten met één miljoen liedjes. Volgens de blog TorrentFreak zal het mogelijk zijn om onbeperkt muziek te downloaden voor twintig dollar per maand.

Kazaa, het originele p2p-programma, is ontwikkeld door Niklas Zennström en Janus Friis en werd een van de populairdere p2p-programma’s. De rechter besloot echter dat het bedrijf moest stoppen omdat copyrightrechten geschonden werden.

De naam wordt nu gebruikt voor legale zaken, en daarmee is Kazaa niet de enige. Ook Napster is op het rechte pad beland, evenals The Pirate Bay dat zijn plannen deze week bekendmaakte en ook een legale muziekdienst op wil gaan zetten. Overigens heeft ook Microsoft in de VS een muziekabonnementsdienst met zijn Zune-platform.