1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) onderzoekt de diefstal van meerdere tientallen miljoenen dollars van Citibank. Er zou deels Russische software gebruikt zijn voor de aanval, volgens een bericht van The Wall Street Journal.De inbraak op de grote Amerikaanse bank was midden dit jaar ontdekt door traffic van de internetadressen die vroeger door de Russische Business Network gang werden gebruikt. De gang is een bekende groep die ook al gekoppeld is aan malware, virussen, hacken, kinderporno en spam. FBI onderzoekt de zaak nog steeds volgens het bericht.

Het is onbekend of het geld alweer terecht is. Er wordt niet verteld van wie het geld is gestolen, maar wel dat een programma genaamd ‘Black Energy’, ontworpen door een Russische hacker, één van de gebruikte middelen was.
Het programma kan gebruikt worden om een botnet of een grote groep door malware geïnfecteerde computers te controleren. Deze worden bij aanvallen gebruikt om een "doel", een website, aan te vallen.
Dit jaar is er een aangepaste versie van de software online gevonden, deze is gespecialiseerd op het aanvallen van banken en het stelen van informatie. Deze is dan ook gebruikt bij de diefstal van Citibank.

De hackers vielen ook een orgaan van de Amerikaanse overheid en een ander niet verder beschreven doel aan. Hierdoor is niet duidelijk of de inbraak direct, of via een derde partij is gelukt.