2min

In een recent interview geeft Microsoft-CEO Satya Nadella toe dat stoppen met Windows Phone een strategische fout is geweest. Volgens hem had het toch op één of andere manier kunnen werken.

Nadella is inmiddels tien jaar de CEO van Microsoft en blikt in een interview terug op deze periode. Uit het interview blijkt dat Nadella de afgelopen tien jaar hard heeft moeten werken om minder rationeel te denken, maar meer empathisch te zijn. Vooral richting zijn medewerkers. Dit om ervoor te zorgen dat een team niet één keer wordt ingezet, maar voor de hele tijd.

Stoppen Windows Phone strategische fout

Gevraagd naar een belangrijke fout tijdens zijn huidige baan noemt Nadella zonder te twijfelen het stoppen met de mobiele versie van Windows; Windows Phone.

Microsoft reageerde te laat op de komst van de smartphone in 2008. Toenmalig CEO Steve Ballmer noemde de iPhone ooit smalend de ‘duurste telefoon ooit’. Microsoft introduceerde Windows Phone pas in 2010. Tegen die tijd bestonden iOS en vooral Android al langere tijd. Microsoft kon deze mobiele besturingssystemen niet meer inhalen.

In 2017 trok Nadella de stekker uit Windows 10 Mobile, zoals het mobiele besturingssysteem toen werd genoemd. Volgens Nadella had hij, nu hij terugkijkt, het mobiele OS niet moeten stopzetten. Volgens hem waren er altijd wel nieuwe mogelijkheden voor het besturingssysteem, in plaats van dat de hele divisie werd opgedoekt. ”Er waren altijd wel andere manieren geweest om het mobiele OS te laten werken. Bijvoorbeeld door de productcategorie tussen pc’s, tablets en mobiele telefoons opnieuw uit te vinden.”

Lees ook: Bill Gates vindt verliezen van Android zijn grootste fout

Nadella geeft overigens aan dat zijn beste prestatie tot nu toe het huidige operating-model van Microsoft is. Vooral omdat hij het gevoel had het bedrijf van de oprichters over te nemen en dus een grote verantwoordelijkheid had de prestaties te verbeteren.

Het bedrijf werkt nu meer samen als één geheel, in plaats van een verkokerd bedrijf, wat het beeld van de buitenwereld was.

AI voor Microsoft zeer belangrijk

In de rest van het interview ging de Microsoft-CEO onder meer verder in op de recente overname van gamebedrijf Activision Blizzard en vooral de opkomst van AI. Nadella gelooft dat AI een sterke veranderende impact op de IT-business gaat hebben. In zijn ogen vergelijkbaar met die de komst van cloudcomputing heeft gehad op de software business.

Hij vindt daarnaast dat mensen niet bang hoeven te zijn over de mogelijke impact die AI heeft op de maatschappij. In zijn ogen zijn er voldoende middelen beschikbaar die ervoor kunnen zorgen dat de mens niet de controle over AI verliest. Vooral moet dit gebeuren door de controle in de technologie in te bouwen.

Voor Microsoft blijft daarom één van de belangrijkste technologieën om blijvend te investeren.