Microsoft streeft naar ‘het ultieme mobiele apparaat’

In een interview met het Australische Financial Review, heeft Microsoft CEO Satya Nadella zich uitgesproken over zijn toekomstvisie binnen de smartphonemarkt. Volgens hem zal Microsoft zich hierin niet laten leiden door de huidige leiders binnen deze markt.

Nadella bevestigt in het interview nogmaals de “mobile boom” te hebben gemist, maar dat het in de toekomst in blijft zetten op de smartphonemarkt. Voor hem is het echter belangrijk dat het zich onderscheidt van de concurrentie: “We willen niet iets doen vanwege jaloezie voor wat anderen hebben, maar we kijken naar wat wij toe kunnen voegen. Zo kijken we naar iedere technologie, apparaat, of zelfs AI. We blijven actief in de smartphonemarkt, niet zoals bepaald door de huidige leiders, maar door het unieke dat wij kunnen doen met het ultieme mobiele apparaat.”

De Microsoft CEO laat weten dat het bedrijf om die reden ook is gestopt met de Nokia Lumia-smartphones. De ‘ik-ook’ mentaliteit werd losgelaten, waarna er werd gefocust op een niche markt met producten waarin het zich kan onderscheiden. Microsoft was hier eerder al succesvol mee met de Surface Pro producten en zal dit ook op smartphone-gebied willen worden. Met de HP Elite X3 heeft Microsoft al laten zien dat het de brug tussen smartphones en computers steeds kleiner wordt. Hierover zegt Nadella dat dit apparaat, deels smartphone en deels mini Windows pc, al voor “structurele innovatie” binnen de smarphonemarkt heeft gezorgd.

Daarnaast zal het in 2017 waarschijnlijk mogelijk worden om x86-applicaties op Windows 10-smartphones te laten draaien. De Surface Phone die volgens geruchten ook in 2017 moet verschijnen zal hier mogelijk een belangrijke rol in gaan spelen.