2min

Jonathan Schwartz, de laatste algemeen directeur van Sun Microsystems, heeft afscheid genomen in stijl. Zo heeft Schwartz zijn onstslag bekend gemaakt via een haiku op Twitter.

Schwartz verstuurde een Twitter-bericht nadat de verkoop van Sun Microsystems aan Oracle formeel was afgerond. Schwartz staat bekend om zijn onorthodoxe inzet van nieuwe ontwikkelingen op het web. Zo kreeg hij het voor elkaar dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC blogs hetzelfde gewicht gaf als persberichten in de officiële communicatie van een bedrijf. Hij was daarmee ook de eerste Sun-topman met een eigen blog.


Schwartz nam in 2006 het roer over van Scott McNealy. McNealy was op dat moment algemeen directeur en mede-oprichter van Sun Microsystems. De eerste maatregel die Schwartz trof als algemeen directeur, was het vrijgeven van de broncode van Suns belangrijkste softwareproducten zoals Java en Solaris. Dit om deze softwareproducten verder te laten gaan onder de open-sourcelicentie. Hiermee was zijn strategie om ontwikkelaars aan te trekken voor verrijking van de software en daarmee ook onder klanten een grotere interesse voor Suns hardwareportfolio te creëren. Sun kampte echter met tegenvallende resultaten.

Schwartz zegt nu eerst even af te willen wachten om zich daarna te storten op de vele kansen die liggen in de ontwikkelingen van het web. Bij Oracle had Schwartz geen toekomst gehad. Ook had Oracle-topman Larry Ellison al eerder aangeven dat hij eerder verwacht dat Schwartz zou vertrekken dan dat hij na de integratie van Sun een rol zou krijgen binnen Oracle.