Sun Microsystems zal volgend jaar 3000 banen schrappen in afwachting van zijn overname door Oracle, dat is ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand van Sun. De ontslagen zullen uitgevoerd worden in Sun-vestigingen over de hele wereld.

De nieuwe ontslagen blijken uit de documenten die Sun bij Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), heeft ingediend. In totaal moesten sinds 2006 al meer dan 7600 mensen het bedrijf verlaten, verspreid over drie ontslagrondes.

Sun zegt dat de inkrimping noodzakelijk is door de vertraging die is opgetreden in het overnamedossier. De vertragingen zijn veroorzaakt door de Europese Comissie, die er langer dan verwacht over doet om de overname te onderzoeken. De beslissing van de EC kan nog tot 19 januari 2010 op zich laten wachten en Sun stelt dat de ontslagen nodig zijn "om de middelen beter in lijn te brengen met strategische bedrijfsdoelstellingen".

De perikelen rond de overname doen Sun allesbehalve goed. Het verliest langzaamaan marktaandeel aan concurrent IBM, HP en Dell en dat laat zich ook voelen in de cijfers. Het bedrijf leed in het afgelopen boekjaar een verlies van niet minder dan 2,2 miljard dollar.