Oracle neemt Sun Microsystems over

Oracle heeft aangekondigd dat het een overnamebod van 7,4 miljard dollar heeft gedaan op Sun Microsystems. De bekendmaking van het bod komt slechts enkele dagen nadat de overnameonderhandelingen tussen Sun en IBM definitief stuk liepen.

Oracle neemt Sun Microsystems overOracle biedt 9,50 dollar per aandeel, wat neerkomt op een totaal bod van 7,4 miljard dollar. Het bod van Oracle ligt 10 cent hoger dan het laatste bod van IBM, dat eerder nog een bod had gedaan van 10 dollar per aandeel. Volgens Oracle is de totale waarde na aftrek van Suns schulden 5,6 miljard dollar. Het overnamebod is unaniem goedgekeurd door de raad van bestuur van Sun Microsystems, maar zal ook nog goedgekeurd moeten worden door de aandeelhouders en diverse mededingingsautoriteiten.

Met de overname betreedt Oracle relatief onbekend terrein en wordt het een belangrijke speler op de servermarkt. Uit de verklaring van Oracle CEO Larry Ellison blijkt verder dat Oracle zijn klanten een alles-in-een-oplossing wil gaan bieden. "De overname van Sun transformeert de IT-industrie, doordat de beste zakelijke software gecombineerd wordt met belangrijke computersystemen. Oracle zal het enige bedrijf zijn dat een compleet geïntegreerd systeem van applicatie tot schijf kan leveren en ervoor zorgen dat alle onderdelen goed samenwerken, zonder dat de klant daarvoor wat hoeft te doen. Onze klanten profiteren daarvan, omdat hun integratiekosten dalen, terwijl de prestaties, veiligheid en betrouwbaarheid van hun systemen stijgen", aldus Ellison.

Oracle neemt Sun Microsystems overDe overname is voor Oracle een van de belangrijkste ooit, omdat het bedrijf nu onder andere Java en Solaris in handen krijgt. Oracle Fusion Middleware, een van Oracle’s snelst groeiende onderdelen, is gebaseerd op Suns Java-taal en software. Daarnaast is het Solaris besturingssysteem het belangrijkste systeem voor Oracle’s database en dat is al jaren de belangrijkste tak van sport voor Oracle. Door de overname van Sun kan Oracle zijn database optimaliseren voor Solaris. De opensourcegemeenschap hoeft volgens Oracle niet bang te zijn voor de overname, het bedrijf blijft naar eigen zeggen even toegewijd aan Linux en andere open platformen als dat het voor de overname was.

"Oracle en Sun zijn pioniers in de industrie en werken al meer dan twintig jaar nauw samen. Deze combinatie is een natuurlijk evolutie en onze relatie zal de industrie veranderen", aldus Scott McNealy, voorzitter van de raad van bestuur van Sun. Hoewel Sun momenteel verlies maakt, denkt Oracle dat de overname toch winst zal opleveren voor de aandeelhouders. Het bedrijf verwacht dat de opbrengsten hoger zullen zijn dan die van eerder overnames van BEA, PeopleSoft and Siebel tezamen en uit zal komen op 15 cent per aandeel aan het einde van het eerste boekjaar na de overname.

Bron:Techzine Redactie