2min

De Duitse spoorweg plaatste een opvallende vacature online. In de jobomschrijving werd gezocht naar een beheerder met verstand van MS-DOS en Windows 3.11. MS-DOS is een van de eerste besturingssystemen voor consumententoestellen en werd al uitgebracht in 1975.

Aan de digitale infrastructuur van de spoorwegen lijkt er over het algemeen niet veel te zijn veranderd sinds de komst van deze infrastructuur en nu. Dat toont een vacature van de Duitse spoorweg aan. Specifiek wordt de kandidaat verwacht kennis te hebben van MS-DOS en Windows 3.11.

Om kennis te hebben van deze besturingssystemen zal de geschikte kandidaat al de nodige levenservaring achter de rug moeten hebben. MS-DOS introduceerde namelijk in 1975, terwijl Windows 3.11 in 1993 het levenslicht zag.

1 taak tegelijk, 8MB RAM

De digitale infrastructuur van de Duitse spoorweg lijkt dus ook al aardig op leeftijd te zijn en nog uit een andere realiteit te komen. Zo is MS-DOS bijvoorbeeld alleen geschikt om één programma tegelijk te draaien. Nu draaien we tijdens een werkdag eenvoudig vier programma’s tegelijk op onze laptops. Verdere specificaties vertellen dat de systemen draaien op 166MHz-processoren en beschikken over slechts 8MB aan RAM-geheugen.

De vacature zou inmiddels offline zijn. Een X-gebruiker vond de vacature wel opvallend genoeg om een screenshot van de inhoud te delen. De gebruiker weet dat het achterliggende bedrijf de displays op stations onderhoudt voor bijna heel Duitsland.

Oude systemen populair in kritieke organisaties

De kritieke infrastructuur van een land blijkt overigens wel vaker te draaien op verouderde besturingssystemen. Eind vorig jaar toonde een onderzoek nog aan dat veel Nederlandse ziekenhuizen ook nog draaien op Windows XP. Het zou onder meer gaan over ziekenhuizen als het ErasumsMC uit Rotterdam, het RadboudUMC uit Nijmegen en het Diakonessenhuis in Utrecht.

Lees ook: Windows XP nog aanwezig in Nederlandse ziekenhuizen: security ondermaats