1 min

Tags in dit artikel

, ,

Dynamische geheugenchips (DRAM) en flitsgeheugens (NAND Flash) zijn steeds moeilijker aan te komen. Er is namelijk een schaarste op de markt. Dit is te wijten aan het herstel van de IT-industrie.

Een aantal maanden geleden was de vraag naar de chips zo klein dat ze bijna niet werden verkocht. Nu dat de industrie er weer bovenop aan het komen is, is de situatie precies omgekeerd. Het aanbod van DRAM is vooral erg laag en dit terwijl de vraag juist sterk aan het stijgen is bij fabrikanten van pc’s en servers. Als er een beperkt aanbod is en een grote vraag is krijg je prijsstijgingen. Er is berekend dat de prijs van DDR-3 geheugen alleen deze maand al 5 tot 10 procent zal gaan stijgen. Dit komt uit een rapport door Lazard Capital Markets uit de VS.

De introductie van de iPad zal ook invloed hebben op de markt volgens analisten. De iPad zit namelijk vol met NAND Flash chips en daar heeft Apple natuurlijk ook voorraden van nodig. Daar komt nog eens bij dat concurrenten soortgelijke apparaten gaan uitbrengen waardoor de vraag naar deze chips nog hoger zal gaan worden.