2min

Tags in dit artikel

, , ,

ICQ, de allereerste instant messagingdienst die door wist te breken tot het grote publiek, is door AOL verkocht aan het Russische Digital Sky Technologies voor een bedrag van 187,5 miljoen dollar.

ICQ (in het engels I seek you) was in de jaren 90 de allereerste die met een instant messaging product kwam dat ook echt door veel mensen werd gebruikt, toen was het nog in handen van een Israëlisch bedrijf genaamd Mirabilis, maar al snel werd het zo populair dat het werd opgekocht door AOL voor een bedrag van 400 miljoen dollar. Sindsdien ging de dienst echter bergafwaarts. Met de komst van MSN Messenger nu Windows Live en Yahoo Messenger verdween het marktaandeel van ICQ als sneeuw voor de zon.

Alleen in landen als Rusland, Israël, Duitsland en enkele oost Europese landen geniet ICQ nog wat populariteit, vandaar dat ook een Russisch bedrijf ICQ heeft gekocht. Digital Sky Technologies is het grootste internet bedrijf van Rusland en heeft daar al meer webdiensten, zoals mail.ru (soort Hotmail) en een sociaal netwerk genaamd Vkontakte. Dit product past dus prima in hun portfolio.

AOL kent momenteel wat mindere tijden, de bedrijfsresultaten blijven tegenvallen en vorig jaar werden ze om die reden al afgestoten door moederbedrijf Time Warner, om het hoofd boven water te houden moet AOL nu wat onderdelen verkopen. ICQ was er daar een van en het engelse sociale netwerk Bebo staat nog in de etalage.