Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft donderdag bepaald dat een rechter mag optreden tegen het onrechtmatig gebruik van zoekwoorden. Het gaat om het adverteren op zoekwoorden van concurrerende bedrijven.

Een bedrijf kan een rechter vragen om op te treden tegen een concurrent die een zoekmachine betaald om via de merknaam van een ander bezoekers te lokken. Wel moet er een gegronde reden zijn, zoals bijvoorbeeld ernstige schade aan het merk, voordat een rechter mag optreden.

De bal kwam aan het rollen door een rechtszaak tussen Portakabin en Primakabin. Primakabin adverteerde via zoekmachines op specifieke zoekwoorden, hierbij heeft het bedrijf het woord Portakabin opgegeven als zoekwoord. Portakabin is een merknaam en mag niet zomaar zonder toestemming gebruikt worden. Desondanks was het een lastige zaak omdat Primakabin tweedehands accommodatie-eenheden van het merk Portakabin verhuurt.

De Nederlandse Hoge Raad wilde van het hof weten of dit moet worden gezien als een inbreuk op het merkrecht van Portakabin.