2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het vertrek van HP’s CEO ‘Mark Hurd’ is goed nieuws voor Michael Dell. Mark Hurd heeft zijn ontslag ingediend nadat duidelijk werd dat hij seksuele intimidaties had gepleegd op de werkvloer en gesjoemeld had met de boekhouding.

Sinds jaar en dag zijn de twee CEO’s rivalen van elkaar waarbij Dell steeds aan het korte eind trok. Dell’s aandelen zijn te koop voor een prijs van dertien dollar, slechts een derde van wat de HP-aandelen moeten kosten. Onder de zeggenschap van Hurd klom HP op in de PC markt boven Dell en is nu ‘de grootste’ als men kijkt naar totale omzet.


Nu is het de uitgesproken kans voor Dell om het gat met HP in te lopen. Volgens Mark Margevicius (analist bij Gartner) moet Dell eerst haar eigen zaken op orde krijgen. Volgens hem excelleert HP op het gebied van logistiek, contact met leveranciers en biedt bovendien een groter assortiment van PC’s aan. Daar komt bij dat Dell het moeilijk(er) heeft met het verkopen van laptops en netbooks aan consumenten. HP heeft hier een duidelijke voorsprong aangezien men bij de iedere lokale computerboer een HP-laptop kunt kopen.

Business to Business sales

Dell is nog steeds grotendeels afhankelijk van grotere bedrijven die desktop PC’s aanschaffen. Echter sinds het ‘Windows Vista’ drama is dit lichtelijk in het slop geraakt. Veel bedrijven gaan dit jaar (of het komende jaar) hun PC’s weer vervangen doordat dergelijke uitgaven uitgesteld zijn. Gezien de negatieve publiciteit omtrent HP lijkt Dell hiervan te kunnen profiteren.