Op 21 september 2010 zal bestuursvoorzitter Olli-Pekka Kallasvuo worden vervangen door de Canadees Stephan Elop, topman van Microsoft Business-divisie. Dat heeft Nokia vandaag bekendgemaakt. Later vandaag volgt er een persconferentie van Nokia.

Na enkele tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal en enkele winstwaarschuwingen stond Kallasvuo onder zware druk. "De tijd is rijp om het vernieuwingsproces in het bedrijf te versnellen", zegt Nokia. "We hebben nieuwe leiders nodig met andere vaardigheden om de onderneming succesvol te maken."

Dat Nokia iemand aanneemt die al bekend is in Silicon Valley is geen verbazing. Afgelopen jaar heeft Nokia zijn voorsprong vooral afgegeven aan bedrijven zoals Apple, Google en BlackBerry. De aanstelling van Elop is vrij opmerkelijk aangezien Nokia in zijn verleden enkel Finnen aan de leiding van het bedrijf heeft gehad.

De topman van Nokia krijgt een ontslagvergoeding van 4,6 miljoen euro en de marktwaarde van 100.000 aandelen van Nokia, maar hij blijft echter wel bestuurder bij Nokia Siemens Networks.