1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Neelie Kroes, Nederlands politica, vicevoorzitter van de Europeese Commissie en eurocommissaris voor de Digitale Agenda, lanceerde dinsdag 14 september het EGI-project (European Grid Infrastructure). Een botnet die uit zo’n 200.000 computers bestaat die grotendeels in wereldwijde onderzoekscentra van universiteiten staan in meer dan dertig landen.

Dit gebundeld netwerk laat onderzoekers – wereldwijd – toe om onderzoek te doen.

“De toegang tot een grotere verwerkingscapaciteit helpt Europese onderzoekers om complexe onderzoeksvragen op gebieden als klimaatverandering, milieu of gezondheidszorg te beantwoorden”, vertelt Kroes.

Totaal wordt er door de Europese Commissie zo’n 73 miljoen euro in het project gestopt waarvan zo’n 25 miljoen over een periode van vier jaar. De overige kosten zullen richting nationale gridinitiatieven gaan.

Het Enabling Grid for eScience-netwerk (EGEE) zal door het EGI-netwerk, van circa 40.000 computers, worden opgevolgd. Onderzoekers van het CERN in Zwitserland hebben dit netwerk gebruikt voor experimenten met de Large Hadron Collider,een ondergrondse deeltjesversneller.