Abonneer je gratis op Techzine!

Het blijkt dat zeker vijf tot tien procent van alle computers en laptops in Nederland deel uitmaakt van een botnet. Dat blijkt uit een onderzoek van de TU Delft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De onderzoekers vonden tussen januari 2009 en juni 2010 1,1 miljoen IP adressen, wat overeenkomt met tussen de 450.000 en 900.000 geinfecteerde computers. Van alle besmette computers had ongeveer 60 procent een internetaansluiting bij één van de drie grootste Nederlandse providers.

Volgens de onderzoekers ligt het werkelijke aantal besmette computers in Nederland waarschijnlijk hoger. Dit heeft te maken met de onderzoeksmethoden. Computergebruikers merken het vaak niet als hun computer onderdeel wordt van een botnet. De netwerken worden steeds meer gebruikt voor identiteitsfraude en aanvallen op sites van bedrijven.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken stelt dat botnets het Zwitserse zakmes van internetcriminelen zijn. "Er worden allerlei illegale activiteiten mee uitgevoerd en ze ondermijnen het vertrouwen van mensen in het internet. Dat is gevaarlijk, want internet is dé bron van innovatie en een aanjager van nieuwe economische activiteiten", aldus Verhagen. Het ministerie wil de samenwerking tussen internetproviders, bedrijven en overheden verbeteren om het internet beter te beveiligen en verspreiding van botnets te verminderen.