Samsung heeft gisteren laten weten dat het meerdere counterclaims heeft ingediend tegen Apple. Het baseert deze claims op tien patentinbreuken, zo meldt het bedrijf.

Eerder deze week spande Apple Samsung al voor de rechter, omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf hardware zou maken die te veel zou lijken op die van Apple. Het gaat dan om de Google Nexus S en de Samsung Galaxy S. Daarnaast zou de verpakking veel overeenkomsten vertonen, evenals de interface. De klacht diende Apple in bij de rechtbank in de Amerikaanse staat Californië.

De klacht was al opmerkelijk omdat Samsung en Apple een handelsrelatie hebben: Samsung bouwt veel onderdelen, waaronder geheugen en processors, die verwerkt worden in iPods, iPhones en iPads.

Nu heeft Samsung dus een counterclaim ingediend, opmerkelijk genoeg niet in de Verenigde Staten. In plaats daarvan heeft het bedrijf in zowel Duitsland als in Japan als in Zuid-Korea Apple voor de rechter gedaagd. In Duitsland gaat het om drie patenten, in Japan om twee en in Zuid-Korea om nog eens vijf patenten.

De patenten gaan over het verhogen van de accuduur via data-overdracht, het verminderen van fouten tijdens een 3G-verbinding en technologie om draadloos datacommunicatie mogelijk te maken. Samsung stelt dat de iPhone en de iPad inbreuk maken op deze patenten.

"Samsung reageert op de juridische stappen die tegen ons zijn genomen om ons intellectuele eigendom te beschermen en zekerheid te hebben dat we kunnen blijven innoveren en groeien in de mobielecommunicatiemarkt", zo luidt de verklaring van Samsung.