Apple heeft twee nieuwe rechtszaken aangespannen tegen Samsung. Het technologiebedrijf beschuldigt haar Zuid-Koreaanse concurrent tien smartphone- en vijf tabletmodellen te hebben gekopieerd van Apple’s iPhone en iPad. Apple eist een verkoopverbod voor deze producten.

In deze zaken gaat het niet om het vermeend schenden van technologische patenten: Apple claimt dat Samsung zich schuldig maakt aan het schenden van Apple’s modelrecht. Tien smartphones, waaronder de Galaxy S Plus en de Galaxy S II, zouden het modelrecht schenden. Hetzelfde geldt voor vijf tabletmodellen van Samsung. Om de zaken goed gescheiden te houden heeft Apple onlangs twee afzonderlijke rechtszaken aangespannen bij de Dusseldorfse rechter.

Dit is niet het eerste conflict dat beide technologiebedrijven tegen elkaar voeren in Duitsland. In september legde de rechter een verkoopverbod op voor de Galaxy Tab 10.1 en 7.7, omdat deze in zijn ogen ‘slaafse kopieën’ zijn van de iPad 2. Samsung kondigde daarop onmiddellijk aan in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. Om het verkoopverbod tijdelijk te omzeilen heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf een nieuw op de Duitse markt gebracht: de Galaxy Tab 10.1N. Deze tablet heeft een iets dikkere metalen rand die enigszins overloopt op de voorzijde van de tablet.

Ook in Nederland, Australië, Frankrijk en Italië spande Apple rechtszaken aan tegen Samsung, maar zonder succes. Daar mag de Galaxy Tab gewoon verkocht worden. Wel is er momenteel nog een rechtszaak gaande in Australië die Samsung heeft aangespannen. Het probeert hiermee een verkoopverbod te realiseren voor de iPhone 4S.