Abonneer je gratis op Techzine!

Het is gistermorgen tijdelijk niet mogelijk geweest om in te loggen op het PlayStation Network. De oorzaak hiervan is bij Sony niet bekend. Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht, waaronder een aanval door hackers.

Normaliter laat Sony middels zijn officiële blog weten wanneer het PlayStation Network offline gaat en of er zich problemen voordoen. Dit was gister echter niet het geval en het offline gaan van PSN was dan ook niet te danken aan Sony zelf. Sony heeft nu laten weten dat het PlayStation Network neer is gehaald door een externe partij. Of dit Anonymous betreft, is nog niet duidelijk.

Wat wel duidelijk was, is dat de storing best serieus was en het wel tot een dag of twee kon gaan duren tot Sony de storing had verholpen. Inmiddels is het PlayStation Network weer online maar kan de gebruiker wel wat problemen ondervinden in sommige onderdelen van de dienst. Zo zijn er problemen met het officiële PlayStation-forum bekend en zullen er mogelijk nog meer problemen opdoen. Sony laat weten dat het er met man en macht aan werkt om de dienst zo snel mogelijk probleem-vrij te krijgen.

Anonymous legde eerder deze maand het PlayStation Network plat in zijn strijd tegen Sony. Echter, het staakte deze actie vrij vlot omdat het volgens eigen zeggen niet de bedoeling was om de gebruiker te treffen, maar Sony zelf. Anonymous liet in een verklaring weten dat het onverminderd met de strijd door zou gaan en dit slechts het begin zou zijn. Mogelijk is Anonymous dus verantwoordelijk voor het neerhalen van het PlayStation Network.


Update 11:11: Ondanks dat PS3Life.nl meldt dat inmiddels alles weer in orde is, lijkt er nog veel onduidelijkheid over de huidige staat van PlayStation Network. Verschillende sites melden dat het PSN nog steeds buiten gebruik is. Anonymous heeft inmiddels laten weten aan The Tech Herald dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het offline zijn van het PlayStation Netwok. Ook de zij-organisatie AnonOps laat weten dat zij niet verantwoordelijk zijn.


Update 23-4-2011 9:49: Sony heeft in een blogpost het volgende laten weten: "Een externe inbraak op ons systeem heeft het PlayStation Network en Qriocity-services ontregeld. Om een uitgebreid onderzoek uit te voeren en om verdere werking en veiligheid van ons netwerk te garanderen, hebben we het PlayStation Network en Qriocity-services in de avond van woensdag 20 april uitgeschakeld." Sony heeft geen tijd gegeven wanneer het denkt de diensten weer te kunnen hervatten.